Choď na obsah Choď na menu
 


Lujza Tarajová

10. 10. 2011

Mladá tanečnica Lujza Tarajová, nám odpovedala na pár otázok!

1) V akom veku si sa začala venovať tancu? Kde si začínala?(krúžok...)


Mala som 8 rokov, ked som začala tancovať v tanečnej škole v Žiline. Otec ma vzal na konkurz, kde testovali či majú deti hudobný sluch, pohybové nadanie a fyzické predispozície. Zakladateľom tejto školy je pán Peter Cieker, ktorý vtedy ukončil svoju tanečnú kariéru v Nemecku a spolu s ďalšími pedagógmi sa začali venovať výučbe. Prvý rok som absolvovala všeobecnú tanečnú prípravu, kde ma učili základy klasického tanca, dzezu, flamenca, moderného tanca a tiež spoločenský tanec. Po roku sme sa vyprofilovali a rozdelili nás na rôzne smery. Veľa deti bolo zaradených na moderný tanec, ale mňa určili pre štandardné a latinskoamerické tance.
Potom to už bolo celé roky o tom istom…tréningy, letné prípravy, zvykanie si na tanečných partnerov a veľa cestovania po súťažiach.



2) Ako hodnotíš po dlhšej dobe súťaž Let´s Dance? Si v kontakte z pánom J. Golonkom?
Vždy si blahoželáme k narodeninám :):) Pán Golonka bol veľmi disciplinovaný a túžil vyhrať, dobre sa s ním pracovalo, pretože z hokeja bol zvyknutý na oveľa náročnejší režim, takže mal v sebe športovú vytrvalosť. Je to veľmi dobrý a skromný človek. Popri jeho obrovskom športovom úspechu dokázal vyštudovať dve univerzity a po ukončení profesionálnej kariéry odovzdaval svoje skúsenosti ako tréner, čiže vynikol nielen po športovej stránke, ale i intelektuálne a ľudsky.

Let’s Dance bol pre mňa hodnotnou skúsenosťou. Tréner nám najskôr povedal, že nás táto televízna súťaž zmení, ale nakoniec zhodnotil, že mňa to nejak obišlo a zostala som sama sebou. 


3) Aký druh tanca ti je najbližší?

Dlhé roky ma tréneri zaraďovali pre štandardné tance, pretože verili, že som klasický typ a nikto sa nepýtal, čo chcem ja. Mojim obľúbeným tancom bol vtedy Waltz a Tango. Ja som však vždy mala vnútorný pocit, že by som viac chcela tancovať latinskoamerické tance. Splnilo sa mi to až v Anglicku, kde som tvorila pár s nemeckým tanečníkom Larsom von der Vense. Vtedy som bola najšťastnejšia a veľmi ma to bavilo. Umelec musí byť šťastný, aby mohol podávať dobré výkony a mňa “latina” bavila viac.


4) Ako je už známe, študuješ medzinárodné právo nadnarodnych korporacii v Anglicku...si spokojná s týmto výberom školy?

King’s College je jednou z najlepších univerzít sveta a ja si veľmi vážim, že som mala v živote také obrovské šťastie a príležitosť dostať sa tam. S mojim výberom som spokojná najmä preto, že táto univerzita študentov nielen vzdeláva v špecializovaných odboroch ale i formuje ich charakter a zmýšľanie. Kladú veľký dôraz na morálku, slušnosť a slobodné myslenia. Od absolventov sa očakáva, že zvládnu svoju profesiu na vysokej úrovni nielen po profesionálnej ale i po ľudskej stránke.


5) Vieš si už predstaviť svoj život bez tanca?

Našťastie zatiaľ nie som nútená si život bez tanca predstavovať, keďže ešte pár rokov môžem tancovať. Neviem aké to bude potom, ale nemyslím si, že môj život po ukončení tanečnej kariéry skončí alebo bude smutný :):) Myslím, že sa budem venovať iným zaujímavým veciam…mám pred sebou kariéru v práve a možno sa vydám a budem tancovať so svojim mužom na plesoch :):)

Ďakujem pekne za rozhovor :)